ADR Centru a finalizat procesul de contractare a investitiilor finantate din POSCCE prin apelul de proiecte lansat la finalul anului 2014

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a finalizat procesul de contractare a proiectelor selectate pentru finantare in cadrul Axei Prioritare 1 – Operatiunea 1.1.1 – ”Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderi”, din cadrul apelului de proiecte lansat in luna Octombrie 2014. Conform instructiunilor AM POS CCE, care a crescut succesiv gradul de accesibilitate la finantare pe baza punctajului acordat proiectelor depuse, in vederea utilizarii cat mai eficiente a sumelor disponibile pe acest program, din luna martie pana in prezent au fost semnate un numar de 66 contracte de finantare, in valoare totala de circa 244 milioane lei, prin care firmele vor beneficia de un ajutor financiar nerambursabil de peste 122,6 milioane lei. Ultimul lot de proiecte a inclus 38 de cereri de finantare din Regiunea Centru, in valoare totala de 132,2 milioane lei, prin care vor fi achizitionate 273 de noi active, suma nerambursabila atrasa fiind de circa 67 milioane lei. Firmele beneficiare vor primi fonduri pentru achizitia de utilaje destinate sectorului productiv, din domeniul constructiilor, al industriei lemnului si productia de mobilier, pentru prelucrarea metalelor dar si a materialelor textile, precum si pentru recuperarea si valorificarea deseurilor. 

Contractele de finantare semnate in luna august 2015 beneficiaza de fonduri nerambursabile din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013, in cadrul caruia, la finalul anului 2014, a fost lansat un ultim apel de proiecte ca parte a Axei 1 Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul major de interventie 1.1 – Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor in special a IMM. In cadrul acestui apel, accesibil atat IMM, cat si intreprinderilor mari, au fost depuse un numar de peste 900 de proiecte la nivel national. Valoarea finantarii nerambursabile maxime a fost stabilita la suma de 4.450.000 lei pentru IMM si 17.800.000 lei pentru intreprinderi mari, iar cheltuielile eligibile prevad achizitia de echipamente si active intangibile necesare proceselor de productie. Pentru acest apel de proiecte a functionat initial prevederea conform careia vor avea acces la finantare toate proiectele care intrunesc un punctaj de peste 80 de puncte. Ulterior, in functie de cresterea sumelor disponibile, prin identificarea de resurse suplimentare, acest punctaj a fost redus treptat, in final fiind contractate toate proiectele eligibile. Este important faptul ca, prin aceste noi 38 de proiecte contractate, se vor crea minim 136 noi locuri de munca si vor fi mentinute alte peste 1500 de locuri de munca.

In total, prin apelul de proiecte din 2014, la nivelul Regiunii Centru se finanteaza 66 de IMM-uri cu o suma nerambursabila de aproape 28 milioane euro, pentru achizitionarea in total a peste 520 de active destinate proceselor de productie moderne, urmand sa fie create 274 de noi locuri de munca si peste 3300 locuri de munca vor fi mentinute.

”Indiscutabil, acest apel de proiecte a reprezentat o oportunitate pentru economia Regiunii Centru de a atrage noi fonduri pentru dezvoltare. Au fost si cateva avantaje: procesele de evaluare si contractare s-au desfasurat aproape imediat dupa depunerea proiectelor, au fost acceptate la finantare si proiectele care au obtinut initial un punctaj mai mic, iar beneficiarii au avut posibilitatea sa-si achizitioneze activele pe proceduri simplificate. Au existat cazuri cand au trecut mai putin de trei luni de la depunerea proiectelor si pana la demararea contractarii, iar unele proiecte sunt deja finalizate cu succes. In recenta noastra vizita cu presa, din urma cu o luna si jumatate, am vazut chiar la locatiile unde s-au investit aceste resurse ca aceste proiecte sunt de actualitate si reflecta nevoile de investitii actuale ale solicitantilor. Suntem convinsi ca toti beneficiarii de fonduri vor urmari evolutiile tehnologice de ultima ora, pentru a-si imbunatati sistemele de productie si productivitate, cu aceste fonduri. De asemenea, aceste proiecte, fiind conditionate de finalizarea implementarii pe parcursul acestui an, vor genera efecte imediate in economia regionala, dar si la nivel social, prin mentinerea a mii de locuri de munca, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte informatii despre POS CCE, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice, regasiti pe pagina web http://www.fonduri-ue.ro/poscce.

Detalii despre activitatea ADR Centru in calitate de OI pentru POS CCE se regasesc pe pagina de internet a ADR Centru, Sectiunea POS CCE, sau pot fi obtinute de la Directia Organism Intermediar POS CCE, persoana de contact dl Nicolae Marginean, Director Departament Relatii Publice si Comunicare  din cadrul ADR Centru, tel 0258-818616, int 123, e-mail: relatii_publice@adrcentru.ro.                                                              

Arhiva