Firmele din judetul Covasna se dezvolta mai repede cu resurse nerambursabile

Asumarea de catre ADR Centru a rolului de Organism Intermediar pentru POSCCE, alaturi de celelalte Agentii de Dezvoltare Regionala din tara, si implicarea directa si nemijlocita in procesul de implementare a proiectelor pentru operatiunile preluate din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a determinat, ca rezultat major, deblocarea platilor catre beneficiari, precum si derularea mai rapida a activitatilor. In acest context, ADR Centru a organizat, in data de 1 iulie 2015, o vizita la cateva proiecte pe diferite domenii din cadrul POSCCE, cu jurnalistii din Regiunea Centru, pentru a vedea cum si pentru ce s-au alocat fondurile pentru intreprinderi, pe raza municipiului Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Traseul vizitat a inclus observarea la fata locului a modului cum sunt investiti banii europeni in investitii productive si pentru dezvoltarea serviciilor. In cadrul evenimentului a avut loc si o Conferinta de presa, in prezenta domnului Tamás Sándor – Presedintele Consiliul Judetean Covasna, a domnului Antal Árpád András, Primarul municipiului resedinta de judet si a domnului Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Delegatia de jurnalisti, reprezentantii ADR Centru si ai administratiei publice locale din Sfantu Gheorghe, au vazut la fata locului rezultatele unor proiecte finantate din bugetul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013.

Presei i-a fost prezentat si stadiul implementarii Programului, atat la nivel regional, cat si la nivelul judetului Covasna. Primul proiect vizitat a fost cel derulat de o firma de consultanta, SC Business Project Consult SRL, prin care s-au achizitionat 8 calculatoare si s-a realizat o conexiune de mare viteza la Internet. Scopul investitiei, in valoare totala de aproape 47.000 lei, din care peste 34.000 au fost nerambursabili, a fost de a dezvolta activitatile firmei, prin upgradarea conexiunii la internet broadband, achizitia de echipamente TIC, licente software, echipamente periferice si semnatura electronica.

Cel de-al doilea proiect vizitat a fost dezvoltat de unul dintre cei mai importanti producatori de jocuri din Romania, SC D-Toys SRL. Este vorba de finantarea pentru ”Cresterea competivitatii S.C “D- TOYS” S.R.L prin achizitia unui echipament inalt tehnologizat”, un proiect a carui valoare totala este de aproape 2,3 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de peste 1 milion lei. Prin aceasta initiativa s-a vizat modernizarea si cresterea competitivitatii sectorului productiv al SC D-Toys SRL, prin achizitionarea unui echipament automat de fabricat cutii rigide cu un grad ridicat de automatizare. Dupa achizitia echipamentului, s-au creat 5 noi locuri de munca si au fost mentinute 92.

Al treilea proiect vizitat este al SC Install All SRL si are denumirea ”Construire si amenajare hala de productie pentru confectii metalice, armaturi si achizitia de echipamente si utilaje”. Cererea de finantare a fost depusa in 2010, cu un buget total de peste 1,7 milioane lei. Suma nerambursabila solicitata este de 0,98 milioane lei, pentru construirea si dotarea unei noi hale productie de confectii metalice, confectii armaturi si modernizarea activitatii prin achizitionarea de echipamente si utilaje pentru constructii. Prin acest proiect, beneficiarul a construit o hala de peste 700 mp, a achizitionat 27 de echipamente, angajand 4 oameni, pe langa cei 32 mentinuti in productie. Se estimeaza ca, prin aceste investitii, cifra de afaceri a firmei va creste cu aproape 20%.

In fine, ultimul proiect cuprins in aceasta vizita cu presa a fost cel de la SC Sebert Tehnologie SRL. Proiectul acestei firme, intitulat ”Cresterea competitivitatii SC Sebert Tehnologie SRL prin extinderea si modernizarea activitatii”, a avut o valoare totala de peste 2,2 milioane lei, pentru modernizarea si cresterea competitivitatii SC Sebert Tehnologie SRL prin achizitia unui echipament de injectat cauciuc cu un grad ridicat de automatizare. De asemenea, prin aceasta initiativa s-a modernizat si hala de productie a companiei, pe o suprafata de aproape 1200 mp. Au fost create 5 noi locuri de munca si au fost mentinute 27, suma nerambursabila solicitata fiind de aproape 1 milion lei.

Dezvoltarea IMM prin achizitia de noi echipamente si tehnologii, prin diversificarea gamei de produse si cresterea calitatii acestora stimuleaza competitivitatea firmelor, creste nivelul protectiei consumatorului si a calitatii mediului, accelerand schimburile comerciale. Axele Prioritare 1 si 3 ale POS CCE, in cadrul carora ADR Centru si-a definit rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentreaza eforturile de sprijinire a sectorului productiv al intreprinderilor mici si mijlocii, precum si dezvoltarea serviciilor de consultanta, dezvoltarea standardizarii si a accesului la servicii IT performante ale acestora. Ne implicam activ in revigorarea mediului de afaceri si generarea de intreprinderi inovative, care sa creeze locuri de munca in beneficiul cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Concret, prin implicarea ADR Centru in implementarea, la nivel regional a POSCCE, il reprezinta finalizarea unor investitii pentru constructia si modernizarea a circa 30.000 mp de hale industriale, pentru achizitia a peste 2.000 de utilaje si echipamente industriale care inglobeaza cele mai noi si moderne tehnologii, dar si pentru crearea a peste 2.500 noi locuri de munca, atat in mediul urban, cat si in mediul rural. La nivelul judetului Covasna, prin Axele POSCCE gestionate de ADR Centru au fost implementate 56 de proiecte, a caror valoare totala depaseste 91 milioane lei. Volumul total al investitiilor gestionate de ADR Centru in ultimii doi ani, la nivel regional, este de aproape un miliard lei, din care circa 500 milioane lei reprezinta finantare nerambursabila pentru dezvoltarea celor peste 650 IMM si ONG din Regiunea Centru, care au depus proiecte pentru investitii in tehnologie, consultanta, standardizare, precum si pentru dezvoltarea solutiilor IT.

AGENDA Vizita presa POSCCE 1 iul. 2015 Fisa proiect Business Project Consult SRL SMIS 47594 Fisa proiect D Toys SRL SMIS 42504 Fisa proiect INSTAL ALL SRL SMIS 27258 Fisa proiect Sebert Tehnologie SRL SMIS 43590

Arhiva