Peste 200 de firme din Regiunea Centru investesc mai mult de 300 milioane de lei in echipamente si tehnologie prin POS CCE

Seminar de informare POSCCE organizat de ADR Centru, pentru absorbtia fondurilor nerambursabile

Luni, 09 decembrie 2013, a avut loc la Alba Iulia un seminar de instruire la care ADR Centru a invitat sa participe reprezentantii a 217 intreprinderi mici si mijlocii din Regiunea Centru ce au semnat contracte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, POSCCE. Prezenta in numar mare, atat a beneficiarilor cat si a consultantilor pentru proiectele pe care acestia le deruleaza, au aratat disponibilitatea si necesitatea firmelor pentru obtinerea de informatii procedurale si legale referitoare la pasii necesari pentru implementarea cu succes a proiectelor si pentru primirea finantarii nerambursabile.

Bugetul total al contractelor semnate, de peste 340 milioane lei, va fi investit in construirea de hale, diversificarea liniilor de productie, achizitia de echipamente tehnologice de ultima generatie si dotari necesare sustinerea dezvoltarii acestor firme. Dupa o scurta prezentare a stadiului proiectelor depuse la sediul ADR Centru, reprezentantilor firmelor au fost informati care sunt documentele ce trebuie depuse in termen de 30 de zile, respectiv 90 de zile de la semnarea contractelor de finantare. Dupa clarificarea acestui aspect, datorita faptului ca toti deruleaza achizitii, le-au fost subliniate tuturor cerintele legale ce se impun si procedurile de urmat pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari.

”Sunt foarte necesare aceste tipuri de intalniri de lucru, mai ales pentru firmele private si le stam la dispozitie pentru orice intrebare referitoare la implementarea proiectelor. Poate multi dintre ei sunt la primul proiect implementat cu fonduri nerambursabile si doresc cu totii sa implementeze corect aceste proiecte, pentru a evita neplacerile cauzate de eventualele corectii sau decontarea doar partiala a sumelor cheltuite. Am preluat acest program din luna martie a acestui an, si de atunci s-a muncit foarte mult de catre expertii ADR Centru, inclusiv sambata si duminica, pentru a evalua proiectele. Initial am avut 201 de proiecte ale altor regiunii pe care le-am evaluat, iar din luna septembrie fiecare regiune si-a preluat proiectele depuse de firmele localizate in zona respectiva. Pentru cele sase judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna. Harghita, Mures si Sibiu, avem 249 de proiecte ale IMM-urilor preluate, din care am semnat deja 217 contracte de finantare ce atrag in regiune o finantare nerambursabila de peste 170 milioane lei. Am preluat de la AMPOSCCE 228 de proiecte aflate in implementare si care initial au fost blocate. Acum urmarim derularea acestor proiecte in valoare totala de peste 300 milioane lei, prin care sunt absorbite in regiune circa 180 milioane lei pentru modernizarea si retehnologizarea sectorului productiv,” a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Modalitatea in care se intocmeste o cerere de plata, documentele necesare si completarea lor, conditiile in care se deconteaza cheltuielile efectuate de catre firme a fost un alt subiect ce a fost prezentat participantilor. Respectarea regulilor de identitate vizuala necesare pentru identificarea echipamentelor sau a rezultatelor obtinute prin fonduri nerambursabile au fost, de asemenea, prezentate de catre expertii ADR Centru. Sesiunea de lucru s-a incheiat cu prezentarea viitoarelor directii de finantare nerambursabila pentru IMM-uri in perioada 2014-2020. Pentru cei ce nu au putut fi prezenti la seminar materialele informative sunt puse la dispozitia lor prin site-ul www.adrcentru.ro, sectiunea POSCCE, Comunicare.

Arhiva