Seminar de informare la ADR Centru pentru beneficiarii de proiecte finantate din POSCCE si contractate in vara acestui an

ADR Centru a finalizat in luna august procesul de contractare a proiectelor selectate pentru finantare in cadrul Axei Prioritare 1 – Operatiunea 1.1.1 ”Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderi”. Apelul de proiecte lansat in luna octombrie 2014 a oferit, pentru 72 de firme din Regiunea Centru, posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile pentru achizitia de utilaje destinate sectorului productiv. Prin seminarul organizat la Alba Iulia pentru reprezentantii beneficiarilor contractelor de finantare semnate recent s-a urmarit diseminarea metodologiei de lucru pentru derularea rapida a proiectelor.

Cele 66 de contracte de finantare intocmite pentru proiectele depuse si selectate din Regiunea Centru in cadrul acestui apel, au o valoare totala de circa 244 milioane lei, prin care firmele vor beneficia de un ajutor financiar nerambursabil de peste 122,6 milioane lei, din fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013. Ultimul lot de proiecte contractate a inclus 38 de cereri de finantare din Regiunea Centru, in valoare totala de 132,2 milioane lei. In cadrul apelului de proiecte lansat la finalul anului 2014 pentru finantarea sistemelor de productie inovative si eco-eficiente ale intreprinderilor, IMM si intreprinderile mari au depus, in intreaga tara, un numar de peste 900 de proiecte. Valoarea finantarii nerambursabile maxime a fost stabilita la suma de 4.450.000 lei pentru IMM si 17.800.000 lei pentru intreprinderi mari, iar cheltuielile eligibile vizeaza achizitia de echipamente si active intangibile, necesare proceselor de productie.

In urma semnarii contractelor de finantare, beneficiarii de fonduri au fost invitati la sediul ADR Centru pentru a participa la discutii pe tema implementarii proiectelor. Cei prezenti la seminar au primit informatii punctuale despre documentele ce trebuie prezentate pe parcursul derularii investitiilor. De asemenea, a fost prezentat si Ordinul 1120/2013, privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari. S-a pus un accent deosebit pe detalierea mecanismului cererilor de plata, dar si asupra prevederilor Manualului de identitate vizuala, ce sunt aplicate de catre toti beneficiarii. Monitorizarea proiectelor finantate prin POSCCE, adica respectarea prevederilor contractuale cu privire la implementarea proiectului, identificarea si tratarea specifica a problemelor in derularea proiectelor; respectarea graficelor de activitati si rambursari, au fost temele care au generat dezbateri intense cu participantii la seminarul de la sediul ADR Centru. La finalul intalnirii de lucru, pentru cei ce doresc sa mai acceseze si alte fonduri nerambursabile, au fost prezentate oportunitatile pentru finantarea firmelor din fonduri europene in perioada 2014-2020.

”Acest apel de proiecte reprezinta o oportunitate pentru economia Regiunii Centru de a atrage fonduri nerambursabile pentru mediul privat. Faptul ca s-au admis spre finantare si proiectele care au avut punctaj mai mic, dar sunt de actualitate si reflecta nevoile de investitii ale solicitantilor, va fi de bun augur pentru credibilitatea sistemului de finantare din urmatorii ani. La nivel regional, datorita activitatii noastre in calitate de Organism Intermediar pentru cateva domenii ale POSCCE, dar si datorita serviciilor de sprijin pentru firme, intreprinderile mici si mijlocii stiu ca au in noi un partener serios, orientat spre dezvoltare. Proiectele care deja se implementeaza – si, iata, a trecut mai putin de o luna de la semnarea ultimelor contracte –  vor genera efecte imediate in economia regionala. Am discutat cu beneficiarii despre cum ii putem sprijini sa-si implementeze cat mai bine proiectele si consideram ca gradul de utilizare a sumelor nerambursabile pentru proiectele contractate si finalizate pe care le gestionam pe POSCCE va depasi 90% pana la sfarsitul anului, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii suplimentare despre acest program gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, prin AM pentru POSCCE, regasiti pe pagina web http://www.fonduri-ue.ro/poscce. Detalii despre activitatea ADR Centru in calitate de OI pentru POS CCE se regasesc pe pagina de internet a ADR Centru, Sectiunea POS CCE, sau pot fi obtinute de la Directia Organism Intermediar POS CCE, persoana de contact dl Nicolae Marginean, Director Departament Relatii Publice si Comunicare  din cadrul ADR Centru, tel 0258-818616, int 123, e-mail: relatii_publice@adrcentru.ro

Arhiva